Jdi na obsah Jdi na menu

Jak neprodělat při koupi bytu

Jak neprodělat při koupi bytu: Nejde jen o rezervační poplatek

Našli jste konečně byt, který odpovídá vašim představám. Nadšení jste dali trochu neprozřetelně najevo před realitním makléřem a ten vám do ruky už dává rezervační smlouvu. A chce také poplatek. Jenže, co když nakonec koupě bytu neklapne?

Zdá se, že doba je pro koupi bytu více než příznivá. Podle statistik jsou ceny nemovitostí, zejména pak městských bytů dole, stále ještě jsou výhodné i hypotéky. Řada investorů vkládá peníze právě do nemovitostí, které například pronajímá. A samozřejmě se byty kupují i pro běžné bydlení.

Bydlíme | Hypotéky | FinExpert.cz

Prodej nemovitosti s hypotékou není neřešitelný problém

Hypotéka je závazkem na dlouhé roky, spíše desetiletí.

 

V podobné situaci byl i mladý manželský pár. „Hledali jsme nějaký větší byt v jednom okresním městě. A pak nám jeden padl do oka. Ani jsem si to nechtěla moc rozmýšlet a realitní makléřce dala najevo, že je pěkný,“ svěřila se třicetiletá Alice. A pak šlo vše kvapem.

„O dva dny později jsme měli rychlou schůzku v kavárně, kde mi realitní makléřka dala do ruky rezervační smlouvu, abych si ji přečetla. Nezdálo se mi na ni nic špatného, zvlášť když mě upozornila na to, že je možné od smlouvy do 14 dnů odstoupit,“ pokračuje ve vyprávění mladá žena.

Dobré vědět…

Občanský zákoník zde alespoň do jisté míry stojí na straně spotřebitele. Pokud jsou totiž rezervační smlouvy na koupi nemovitosti podepisovány mimo prostory realitní kanceláře, je možné od nich písemně do 14 dnů odstoupit bez udání důvodu. Když ovšem k podpisu smlouvy dojde v provozovně realitní kanceláře, o tuto možnost přicházíte.

Proč by ale chtěl někdo od rezervační smlouvy, která vám dává mimo jiné záruku toho, že realitní kancelář nebude nemovitost již nabízet k prodeji jiným zájemcům, odstupovat? „Původně jsem si myslela, že ten byt skutečně chceme. A asi bychom ho i chtěli. Jenže realitní makléřka mi také dala podepsat směnku na určitou částku, protože jsme neměli celou hotovost na zaplacení rezervační zálohy. To mě sice trochu zarazilo, ale tvrdila, že je to běžný postup,“ dodala Alice.

Nedalo jí to a začala si o této realitní kanceláři zjišťovat informace na internetu. „Nestačila jsem se divit. Samé negativní zkušenosti ze strany kupujících i prodávajících. I proto jsme se nakonec s mužem rozhodli koupi nerealizovat a od smlouvy odstoupit,“ oddechla si mladá žena.

Nejdřív hypotéka, pak rezervace

Podívejme se nyní pořádně na to, co to vlastně rezervační smlouva je a proč ji vlastně realitní kanceláře sepisují. „Rezervační smlouvu sepisuje realitní kancelář ještě před zahájením vlastního prodeje. Jednak proto, aby prodávající měl jistotu, že má kupující vážný zájem. Jednak proto, aby kupující neměl obavu, že nemovitost může být prodána někomu jinému,“ uvedla realitní makléřka Romana Schläferová ze společnosti Realitní makléři Plzeň plus.

S podpisem rezervační smlouvy se pojí i složení tzv. rezervační zálohy. I tím kupující potvrzuje, že má o nemovitost zájem. Tato záloha se poté odečítá z celkové kupní ceny nemovitosti. Výše rezervačního poplatku je různá a záleží vždy na tom, u které realitní kanceláře nemovitost kupujete. Některá po vás může žádat 50 000 korun, jiná si může vzít třeba až 10 % z ceny nemovitosti.

„Lidé se často ptají na to, zda je tato rezervační záloha vratná. Opět záleží na tom, co samotná dohoda o složení reservační zálohy obsahuje včetně doby na kterou je uzavírána. Doporučujeme vždy si důkladně přečíst celou smlouvu a jakékoliv nejasnosti si nechat vysvětlit. Každá dobře fungující kancelář vychází svým klientům vstříc, a to se týká i všech smluv. Měly by to být návrhy smluv s možností je po připomínkování poupravit v souladu se záměry obou stran,“ uvedla Schläferová.

Na poctivosti a vstřícnosti realitní kanceláře skutečně může stát váš osud. Uveďme jednoduchý příklad. Chcete koupit byt, podepíšete rezervační smlouvu a jdete do banky vyřizovat hypotéku. Jenže ouha, banka vám ji nedá. Co teď? Chcete po realitní kanceláři rezervační zálohu vrátit, jenže v rezervační smlouvě se nějak „zapomnělo“ na dodatek, že pokud hypotéku nedostanete, rezervační poplatek vám bude vrácen. I to se může stát.

Vždy je proto lepší zvolit opačný postup. Tedy zjistit si, zda na hypotéku na váš vysněný byt dosáhnete a pak až teprve případně podepisovat rezervační smlouvu a skládat rezervaci. Slušná realitní kancelář toto pochopí a takový postup vám také doporučí.

Když už jste byt koupili, tedy téměř koupili

Problémy ale nemusí nastat jen v případě rezervační smlouvy. Koupě bytu nebo jiné nemovitosti se vám může zkomplikovat i poté, co máte vyřízenou hypotéku a už se těšíte, až se nastěhujete. Může se totiž stát to, že se peníze někde „seknou“, nebo že je vlastník nemovitosti dostane dřív, než provede přepis v katastru nemovitosti.

V každém případě je třeba trvat na tom, aby peníze byly po celou dobu transakce uloženy na vázaném účtu v bance nebo v notářské úschově. Vázací podmínkou by měl být vždy vklad do katastru nemovitostí. Po dobu kdy probíhá na katastrálním úřadu, je nejbezpečnější mít peníze v takovéto neutrální úschově,“ doporučila Schläferová.

Jinak řečeno, pokud máte peníze například u notáře a stane se cokoli neočekávaného, situace se nezkomplikuje, vy nepřijdete o své peníze, majitel zase o nemovitost. „Je třeba vyvarovat se postupu, kdy je sepsána kupní smlouva, peníze jsou poslané a čeká se na vklad do katastru. Pokud by se stalo, že katastr nemovitost z nějakého důvodu nepřevede, majitel nemovitosti bude mít peníze a bude i nadále vlastnit nemovitost,



 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Rosťa - Kvalitní služby

30. 4. 2014 9:25

Dobře fungujících kanceláří podle mě není mnoho, ale některé se určitě najdou. Dobré zkušenosti mám s http://www.bonrepos.cz/sluzby/, vše čemu jsem nerozuměl ve smlouvě mi bylo důkladně vysvětleno. Realitka mi ve všem vyšla vstříc. Asi je opravdu nikdy lepší se obrátit na menší a méně známé společnosti.