Jdi na obsah Jdi na menu

Kupujeme nemovitost

 

Kupujeme nemovitost - Úvod

Plán financování nemovitosti

Tak jste tady a čekáte co bude?

Pokud se rozhodnete koupit nemovitost, což je dle průzkumu snem a přáním téměř každého českého člověka, pak jsme pro Vás připravili komplexního průvodce, který Vám v této otázce, doufejme bude moci být hodně nápomocný.

Jak začít

Sestavte si plán prodeje Vaší nemovitosti, my ho nazýváme Realitní a finanční plán a ten se snažte sledovat. Samozřejmě, že okolnosti Vás mohou donutit, některé parametry upravovat, ale pokud se budete řídit selským rozumem a touto knihou, tak se vyhnete většině problémů, na které můžete při nákupu nemovitosti narazit a nakonec si řeknete se šťastným úsměvem na tváři “Dokázal/a jsem to“!

Boom nemovitostí, který můžeme sledovat posledních několik let sebou přinesl i boom realitních kanceláří a makléřů. Ti se snaží prodávající i kupující přesvědčit, že bez nich to nejde. Ale jde! Ale má to svá „Ale“. Tak jako vše. Budete si muset udělat všechno sami a nebo si najít poradce, kteří budou chtít zaplatit. A to vše ještě před tím, než si přestěhujete do Vašeho nového domova. Ale ušetřené desítky a stovky tisíc za provizi realitní kanceláři by za tu námahu mohli stát, ne?!

Realitka? Proč?

Ještě předtím než koupíte svou nemovitost samostatně, zastavme se na chvilku u realitních kanceláří a řekněme si proč tedy vlastně existují, když je to přece tak jednoduché koupit si svou nemovitost sám.

Dobrá realitka nebo makléř za Vás vše vyřídí. Kromě podpisu na smlouvách. Vy se nemusíte o nic starat. V případě, že se nechcete věnovat hledání nemovitosti, máte přesnou představu, kterou nehodláte měnit, chcete nemovitost v konkrétní, specifické lokalitě máte hotovost a kamaráda právníka, nemáte čas a není Vám líto, že v ceně nemovitosti zaplatíte provizi, obvykle 4-6% z ceny nemovitosti, tak zvolte tuto variantu.

Při výběru makléře hledejte zkušenosti z oboru, reference, zázemí a zda je pojištěn. Vyberte si 5-6 kanceláří promluvte si s nimi, pozvěte si je a vyberte si jednu, která Vás přesvědčí. Pravidelně po týdnu a měsíci vyhodnocujte úsilí, sliby, parametry dohody a výsledky snažení makléře. Všechny sliby, které Vám makléř dá, si nechte potvrdit písemně.

To samé s finančním poradcem. V dnešní době nemá smysl obracet se na banky. Z naší zkušenosti plyne, že nejvíce peněz Vám ušetří šikovný finanční poradce, který se specializuje na oblast nemovitostí. Ten Vám (pokud má široké portfolio produktů, což tito poradci obvykle mají) nakombinuje, vybere a ušije na míru financování z celého trhu produktů hypotečních úvěrů, úvěrů ze stavebního spoření, spotřebních a jiných, eventulně Vám zajistí pojištění nemovitosti a jiné důležité finanční služby. To vše je standardně bezplatné. Při výběru se řiďte selským rozumem, navštivte několik poradců, nechte si udělat předběžnou analýzu Vaší situace a pak se rozhodněte.

A tady se můžete zastavit. Tedy pokud se nechcete dozvědět více o realitě obchodu s nemovitostmi. Děkujeme za pozornost a hodně štěstí!

My ostatní co chceme ušetřit na provizích jedeme dál!

Výhody a souvislosti samostatné koupě

  • Najděte si nemovitost, kterou prodává přímo vlastník sám. Požádejte majitele,ať se s vámi podělí o ušetřenou provizi, což bývá často problém. A tak musíte být také trochu psycholog a umět vyjednávat. Jen potom můžete udělat nejvýhodnější obchod a dosáhnout nejlepší ceny!
  • nepřijdete o část svého majetku. Placením provize z koupené nemovitosti, ukrajujete z koláče Vašeho majetku. Kolik ho zůstane, závisí jen na Vás!
  • ušetříte na provizích. Při ceně bytu 1,5 milionu a pětiprocentní provizi je úspora 75.000,- Kč. Peníze nerostou na stromech a za to už je třeba pěkná dovolená v Karibiku. No nejeďte tam!
  • jste flexibilnější a máte vše pod kontrolou. Se prodejci se domlouváte napřímo, víte o všem, nikdo Vás nebrzdí, nemáte na koho svádět vinu, vše si zkrátka uděláte po svém a na vlastní triko!
  • Můžete koupit rychleji a výhodněji než přes zprostředkovatele