Jdi na obsah Jdi na menu

Zákon o realitních službách

Zákon připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) a vládě bude předložen v květnu tohoto roku. Při přípravě zákona vycházelo ministerstvo z dotazníků vyplněných laickou i odbornou veřejností, aby odkrylo ty nejpalčivější problémy.

Co je cílem chystaného zákona? Jde především o vymezení právního rámce pro poskytování realitních služeb, posílit ochranu spotřebitelů a zvýšit důvěru spotřebitelů v realitní služby. Zákon by měl nastavit pravidla kvalifikačních kritérií pro výkon práce realitního makléře a počítá se zavedením zákonného pojištění odpovědnosti pro realitní zprostředkovatele. Důležitou součástí by mělo být i jasné nastavení pravidel pro přijímaná finančních prostředků od klientů.

Dle průzkumu provedeného MMR vyplynulo, že 60 % dotázaných nemá v realitní kanceláře důvěru a 15 % je považuje za příliš drahé. 58 % spotřebitelů má s realitními kancelářemi špatnou zkušenost.

Co lidem nejvíce vadí? Když makléři jednají jinak, než bylo dohodnuto, podvádějí, chovají se nemorálně a neeticky, neznají základní realitní terminologii a žádají provizi ještě před dokončením obchodu.